Bildfyndet – del 1

Jag har sedan flera år haft en bevakning av ordet ”Tönsen” på auktionssajten Tradera, efter att en gång ha missat en auktion av den åtråvärda klassikern ”Tönsboa” med Leppe Sundevall. Något sådant får förstås inte hända igen…

Konstigt nog (!) har inte bevakningen hittat något sedan dess, men nyligen plingade det slutligen till; det var en antikhandlare i Falkenberg som lagt ut 17 bilder från Tönsen till försäljning. De kom ur en större samling bilder han på något sätt kommit över, han minns inte själv. Jag köpte några av dem.

Känner du igen någon på bilderna, eller har ytterligare information? Tipsa gärna!

Skolklassen

Skolan i Tönsen fanns från slutet av 1860-talet till mitten av 1950-talet. Denna bild är nog tagen på 10-talet. Senare byggdes skolan ut till nuvarande storlek, fick större fönster och en ombyggd entré.

Levererans från bryggeriet

Utköraren, troligen från Hallens bryggeri, levererar hem till dörren. Tönsens skola ses i bakgrunden. (Hallens bryggeris historia kan läsas i Hanebo Jul 1978)

Alla hjälper till

Dagsverke i skogen, barn och vuxna hjälps åt. Vad detta är för röjning och var man befinner sig har jag inte klurat ut, det ser ut att ligga högt ovan sjön. Mannen i helsvart i mitten är troligen Lars Larsson (1846-1931)

Vätskepaus

Fyra herrar tar sig en välförtjänt vätskepaus. Andre man från vänster är troligen Johan Magnusson från Vallsänge.

Från Drakberget

En vy från Drakberget över gårdarna som idag benämns Oskar Näslunds (stora huset numera rivet), Skölds, Per-Lars och Lars-Lars.

Fler bilder kommer i ett senare inlägg.